Bu yazıyı okuyorsanız yada sosyal hizmet stajı için araştırma yapıyorsanız öncelikle staj sürecine başladığınız için başarınızı tebrik ederim ve daim olmasını dilerim.
2020 bahar döneminde dahil olduğum staj sürecini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ancak bu staj sürecimin Covid-19 salgını için alınan önlemlerden dolayı 3 hafta sürdüğünü belirtmek zorundayım daha sonra stajımız iptal edilip yerine ödevler verildi. Umarım siz stajınızı sağlıklı bir şekilde gerçeklestirirsiniz. Daha fazla uzatmadan süreci sizlere aktarayım. Staj başvurusu yaparken gittiğiniz kurumlar “ücretli” stajyer istemeyebilir bu nedenle sizi kabul etmeyebilirler. Staj için ücret beklentiniz yoksa mutlaka ücretsiz olduğunu belirtin çünkü başvuru sürecinde yanlış anlaşılmalar gibi bir çok nedenden dolayı çok yorulduk. Belki de en zoru başvuru süreciydi. Başvuru yapmadan önce mutlaka uzmanlarla görüşün ve eski sosyal hizmet öğrencilerinin staj süreçleri hakkında çekinmeden sorular sorun ve unutmayın ki her kurumda işleyiş farklı prosedürü mutlaka öğrenin.
Uzmanlarımız ile daha önce tanışmış olduğumuz için ilk gün aşırı bir stres yaşamadım. Adliyede staj yaparken veya öncesinde araştırma içinde olun mevzuata hakim olun bu sayede uzmanınız size güvenebilir.
Adliye stajımda en çok karşılaştığım vakalar velayet çekişmeler ile ilgiliydi. Uzmanlarımız bizleri her adlı görüşmeye dahil etti, görüşme öncesinde bilgilendirme yaptılar, önemli noktalar ve dikkat etmemiz gereken konular hakkında ön bilgi verdiler, görüşme sürecinde not almamıza teşvik ettiler hatta izin alarak müracaatçıya soru dahi sormuştum (4.günümde). Görüşmelerine katıldığınız kişilerin mahkemelerine uzmanlarımız ile katıldık ve o mahkeme salonunda uzmanınızın değerlendirmelerini dinlerken bölümünüzün gururunu yaşıyorsunuz.
Avantajlar
+ Kadın, çocuk, engelli bireyler, yoksul bireyler gibi çeşitli dezavantajlı grupla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek bu nedenle daha çok deneyim sahibi olmuş olursunuz.
+ Adli görüşme süreci: çocukla görüşme, yaşlı birey ile görüşme gibi lisans sürecinde gördüğünüz bütün görüşme teknikleri ile karşılaşabileceğiniz bir süreçtir.
+ Ev incelemesi, SİR, adlı dosyaları değerlendirme gibi birçok çalışmaya dahil olmus olacaksınız.
+ Benim staj yaptığım adliyede benimle beraber 2 kişiydik ve sayımız az olduğu için kurundaki sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar bizimle yakından ilgilendiler.
Dezavantajlar
– Her alanda olduğu gibi adli sosyal hizmet alanında da iş yoğunluğu çok fazla bu nedenle uzmanlarınızdan her daim bilgi paylaşımı beklemek haksızlık olur.
– Adliyenin kendine özgü kuralları bulunmakta bu kuralları önceden ögrenmediğiniz zaman başka birimler ile sorun yaşayabilirsiniz
– Mahkeme ve görüşme sürecinde soğukkanlı olmalısınız duygularınızı kontrol etmeniz gerekmektedir (Bazı görüşmelerde gerçekten çok zor)
– Benim staj yaptığım adliyede küçük bir odada 2 sosyal hizmet uzmanı 3 psikolog aynı odada küçük masalarda çalışmak zorundaydı bizlerde odada bulunan ikili oturakta oturuyorduk. Stajyerlerin raporları inceleyebilmeleri için bir masa yoktu. (Yakın bir zamanda öğrendiğim ki yeni bir oda ayarlanmış) Ancak çoğu adliyede fiziksel şartlardan dolayı ne uzmanlar ne de stajyerler yeterli verim alamamaktadır.

Meryem Keleş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

SOSYAL İNCELEME RAPORU ÖRNEĞİ

  SOSYAL İNCELEME RAPORU (KIRSAL ALANDA SOSYAL ÇALIŞMA)   RAPOR TARİHİ        :…

PLANLI MÜDAHALE SÜRECİ NEDİR?

Planlı müdahale süreci; müracaatçı ile temas kurulan ilk andan planlanan, müracaatçının içinde…

SOSYAL HİZMET MÜDAHALE PLANI ÖRNEĞİ-1

PLANLI DEĞİŞİM SÜRECİ GRUP ÇALIŞMASI RAPORU   KURUMU   : Çocuk Koruma İlk…

SED Konusunda Sosyal İnceleme Raporu Örneği-1

SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK HİZMETİ (SED) SOSYAL İNCELEME RAPORU                                             KURUM/KURULUŞ                      :…