“İnsan, muhteşem bir potansiyeldir.” der Doğan Cüceloğlu kitabında. Sonrasında insanı ikiye ayırır: Potansiyelinin farkında olan ve farkında olmayan. Burada potansiyelden kastedileni güç, yetenekler, başarılar, hayaller, azim ve daha birçoğuyla sınıflandırabiliriz belki. Ama benim en çok üzerinde durmak istediğim nokta, yetenekleri.

Dinlemeyi, konuşmayı, anlamayı, anlatmayı nihayetinde anlaşmayı bıraktığımız günden beri Necip Fazıl’ın bahsettiği münzevi balıklara dönmüşüz ayrı kavanozlarda. Aramıza sosyal mesafesi çoktan koymuşuz. Maslow’un yıllar önce “İhtiyaçlar Hiyerarşisi” adıyla başladığı dört maddeye, bu gün “iletişim yeteneği” diyerek bir temel atmayı bile gerektirir hale getirmişiz.

İletişimsizliğin insan üzerindeki etkilerini gözlemlemiş olacaklar ki Aristoteles’ten tutun Üstün Dökmen’e Harold Lassmell’den Doğan Cüceloğlu’na pek çok isim iletişimi çalışmalarında konu alırken ”insanı insan yapan yeteneklerden biri” olarak tanımlamaktan geri durmamış. Aslında hepimiz ne denli büyük bir yeteneğe sahip olduğumuzun farkındayız. Bu farkındalıktan olacak ki iletişim kurabilmek için psikologlara harcanan paralar dikkat çekici boyutta. Bu harcanan paraları göz önünde bulundurursak bahsettiğimiz önemli isimlerin de toplumdaki iletişim(sizlik)e konusunda ses getiremedikleri aşikar.

Peki sadece kelimelerle mi anlaşır insan? Bazen bir bakış, yürüyüş, tek bir nefes birçok şeyi anlatamaz mı? Misal müzik, nasıl da büyük bir beceridir aslında iletişim kurabilmek için. Şöyle bir geriye dönüp baksak bu becerinin bizim geçmişimizde tedavi olarak kullanıldığını bile görebiliriz. Tabii ki iletişim ve müzik arasındaki bozulamayan bağı gören sadece biz değiliz. 1800’lü yıllarda İtalyanca “A capella” adı verilen müzik türü çıkmış ortaya. Odağına etrafını dinlemeyi alan bu tür, diğer tüm aletleri susturmuş ve sadece insanların sesi duyulur olmuş.

Şayet bir gün anlamanın ve anlatmanın mecburiyetten ibaret olmadığını hayatımızın temelinde bir tedavi yöntemi olduğunu fark edebilirsek işte o gün güneşli günler yakın demektir. Can Yücel’in de dediği gibi, “En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir birbirini anlamayan.”  Aramıza sadece fiziksel mesafelerin girdiği günlere…

NURBANU COŞKUNER

 

1 yorum
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

SOSYAL İNCELEME RAPORU ÖRNEĞİ

  SOSYAL İNCELEME RAPORU (KIRSAL ALANDA SOSYAL ÇALIŞMA)   RAPOR TARİHİ        :…

PLANLI MÜDAHALE SÜRECİ NEDİR?

Planlı müdahale süreci; müracaatçı ile temas kurulan ilk andan planlanan, müracaatçının içinde…

SOSYAL HİZMET MÜDAHALE PLANI ÖRNEĞİ-1

PLANLI DEĞİŞİM SÜRECİ GRUP ÇALIŞMASI RAPORU   KURUMU   : Çocuk Koruma İlk…

SED Konusunda Sosyal İnceleme Raporu Örneği-1

SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK HİZMETİ (SED) SOSYAL İNCELEME RAPORU                                             KURUM/KURULUŞ                      :…