Yunan mitolojisine de konu olan mutsuz bir ilişki yaşıyorsanız, sürekli başarısız ilişkilere takılıp kalmış gibi hissediyorsanız, doğru ilişkiyi bir türlü bulamamışsanız, sorunun kendinizden kaynaklandığını düşünüyorsanız bunun nedeni bağlanma stiliniz olabilir. Doğumumuzdan itibaren mizacımızın şekillenmesinde rol alan ebeveynlerimizin bizlerle nasıl bir bağlanma stilini benimsediklerini görebilmemiz için önce bağlanma kuramlarını inceleyelim. Üç tür bağlanma kuramı vardır:

  • Güvenli Bağlanma

Çocukluğunuzda tüm ihtiyaçlarınız karşılanmış, ebeveynleriniz güvende olduğunuzu, iyi bakıldığınızı hissetmeniz için ihtiyaçlarınıza karşı özenli ve duyarlı davranmışsa sonucunda kendinizi yakınlık ve samimiyet duygularında rahat hisseden biri olursunuz.

  • Kaçıngan Bağlanma

Ebeveynleriniz muhtemelen uzak, soğuk ve tepkisiz ise bunun sonucunda daha bağımsız ve kendine güvenen, değişken insanlara bağlanmak istemeyen biri olursunuz.

  • Kaygılı Bağlanma

Ebeveynleriniz ihtiyaçlarınızla ilgilenme konusunda tutarsız ise bunun sonucunda, ihtiyaçlarınızın karşılanması için savaşan biri olursunuz.                                                                                                                                                                                                               Yunan mitolojisinde de göze çarpan ensest vakalarını bağlanma kuramlarıyla ele almak istedim. Konu edebiyatı ve psikolojiyi harmanlar nitelikte olduğundan gerçek hayatta karşılaşabileceğimiz konunun tatsızlığını gölgeleyip olayı doğaüstü bir hale sokuyor. Yunan mitolojisinin soyağacını incelediğimizde hemen hemen her kuşakta ensest vakasına rastlamak mümkün. Zeus-Hera, Kronos-Rhea, Coeus-Phoebe, Pleione-Atlas, Oceanus-Tethys, Gaia-Ouranes bunlardan en bilinenleridir.

Ensest vakasının bu kadar sık rastlanmasının sebeplerinden biri de Pagan inancından geldiği söylense de direkt olarak bağlanma kuramları etkilidir. Bilindiği üzere 12 Tanrı-Tanrıça iktidarında olan Olimpos şehrinde güç ve iktidar her şeydir. Başa geçmek için savaşan kardeşler, kuzenler ve hatta ebeveyn-çocuk çatışması, kanlı biten savaşlar vardır. Böylenesine bir ortamda güvenli bağlanmadan bahsetmek söz konusu bile değildir. Kaçıngan ve kaygılı bağlanmaya sebep olan yaşam tarzları aile bağları arasında oluşsan çarpık ilişkileri beraberinde getirirken bunun sonucu olan ensest vaka yaygınlığının köküne inmiş oluyoruz.

 

Tüm bu çözümlemelere ulaştığımız süre boyunca Olimpos dağlarında bir Sosyal Hizmet Uzmanının yokluğunu nasıl da hissediyoruz… Hâl böyle olunca ne kadar iktidar hırsı benliğimizi kaplasa da oluşan sorunlara tampon etkisi görecek çareler aranmalı, toksik ebeveyn davranışlarına maruz kalan çocuklar için gerekli tedbirler alınmalıdır. Brene Brown’un da dediği gibi “Her şeyi yalnız yapmak zorunda değiliz. Hiçbir zaman yapmak zorunda olmadık.”

 

 

 

Çiğdem Buldu

Sosyal Hizmet Öğrencisi

 

 

 

KAYNAKÇA

 

https://www.youtube.com/watch?v=TjeZeUBk3PE&t=399s

http://www.antiktarih.com/2018/09/24/yunan-mitolojisi-tanrilari-soyagaci/

https://www.dbe.com.tr/Yetiskinveaile/tr/news/baglanma-stili-nedir-ve-neden-onemlidir/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Atlantis

https://hthayat.haberturk.com/anne-baba/haber/1040839-toksik-anne-babalari-tanimanin-yollari

1 yorum
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

SOSYAL İNCELEME RAPORU ÖRNEĞİ

  SOSYAL İNCELEME RAPORU (KIRSAL ALANDA SOSYAL ÇALIŞMA)   RAPOR TARİHİ        :…

PLANLI MÜDAHALE SÜRECİ NEDİR?

Planlı müdahale süreci; müracaatçı ile temas kurulan ilk andan planlanan, müracaatçının içinde…

SED Konusunda Sosyal İnceleme Raporu Örneği-1

SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK HİZMETİ (SED) SOSYAL İNCELEME RAPORU                                             KURUM/KURULUŞ                      :…

SOSYAL HİZMET MÜDAHALE PLANI ÖRNEĞİ-1

PLANLI DEĞİŞİM SÜRECİ GRUP ÇALIŞMASI RAPORU   KURUMU   : Çocuk Koruma İlk…